Muskelbristining baksida lår
Jag har valt att berätta om muskelbristning baksida lår eftersom det är en skada som väldigt enkelt kan förekomma i min sport gymnastik. Om man till exempel gör en sådan liten sak som att gå ner i spagat utan att värma upp kan man få en muskelbristning.
Jag har valt att berätta om muskelbristning baksida lår eftersom det är en skada som väldigt enkelt kan förekomma i min sport gymnastik. Om man till exempel gör en sådan liten sak som att gå ner i spagat utan att värma upp kan man få en muskelbristning.
Hur ser en muskel ut?
Muskler är innerst inne uppbyggda av proteiner som kallas aktin- och myosinfilament. Proteinerna bildar s k fibriller. De klättrar på varandra och bildar en muskelfiber. En muskelfiber har två funktioner, den kan dra ihop sig eller sträcka ut sig. Tillsammans bildar flera fibrer något som kallas en fascikel, och det är flera fasciklar som bildar själva muskeln! Muskeln är omgiven av en muskelhinna.
Vad händer i muskeln vid en muskelbristning?När muskeln utsätts för överbelastning kan det leda till muskelbristning. Det betyder att muskeln blir mer utsträckt än vad den tål. Är man i dålig form är det lätt att få muskelbristning, Vid stor belastning på kort tid, som till exempel på en snabb sprint är det också lätt att få en muskelbristning, speciellt i baksida lår. Då är baksidan för svag jämfört med framsidan.
Det som händer i en muskelbristning är att en eller flera muskelfibrer går av eller går sönder. När detta händer bildas det en blödning och en svullnad. Antingen kan blödningen ske innanför muskelhinnan , då kallas det för en intramuskulär blödning. Blödningen kan också ske mellan musklerna. Då kallas det för en intermuskulär blödning. Den som håller längst och gör ondast är blödningen inne i musklerna, alltså den intramuskulära blödningen.
Varför just baksida lår?
Det är mycket vanligt att få muskelbristning i just baksida lår eftersom att de flesta bristningarna inträffar i muskler som löper över två leder, vilket det gör på baksida lår! Musklerna på baksida lår kallas för Hamstrings.
Hur behandlar du muskelbristningar i det akuta skedet?
Vid alla muskelskador är det viktigt att göra något så snabbt som möjligt eftersom att det kan begränsa skadan och påverka läkningstiden. När man får en muskelbristning bör man så snabbt som möjligt göra behandlingsmetoden ”PRICE”
PRICE står för pressure (tryck), rest (vila), ice (kyla) och elavation (högläge).
Pressure: Man skall alltså först skapa ett tryck. Det kan man göra genom att dra en elastisk binda runt området där du har ont. Då minskar du blodcirkulationen och blödningen. Man lindar alltid i riktningen mot hjärtat och lindningen ska sitta på i 30-60 minuter. Efter det kan lindan lindas om med jämna mellanrum för att undvika att du tappar känseln eller får syrebrist där du har ont.
Rest: Fortsätt inte att träna eller göra det du fick skadan av. Det kommer att förvärra skadan!
Ice: Om du kylar ner området lindrar du smärtan och förhindrar en liten del av blödningen. Du kan använda krossade isbitar i en påse, kylklabbar eller bara närmsta påse med frysta grönsaker! Tänk bara på att ha något i mellan huden och kylan för att inte få frostskador.
Elavation: Om du lägger benet eller området du har ont i högläge kommer svullnaden och vätskeansamlingen under de 2-3 dagarna att minska. Helst ska du placera kroppsdelen minst 30 cm över hjärtat.
Hur blir man bra igen?Dag 1-2
De första 48 timmarna bildas blödningen. Då är det bra att man inte ökar blodcirkulationen i muskeln. Därför ska du inte träna, massera eller stretcha det skadade området. Det är mycket bra att ha kvar lindan!
Dag 3-5
Efter 72 timmar är det bra att börja cirkulationsträna. Ett bra tips är att ta en lätt promenad! Det är även väldigt bra att söka upp en specialist som kan behandla med massage eller elbehandling.
Dag 5
Efter dag 5 börjar själva rehabiliteringsfasen. Den tar olika lång tid beroende på hur allvarlig bristningen är. Det är viktigt att få en personligt utformad träning av till exempel en sjukgymnast. Rehabilitetsträningen kan bestå av styrka, balans och konditionsträning.
Det kan ta många veckor att bli bra från en muskelbristning, och går man för snabbt fram kan skadan komma tillbaka. En liten muskelbristning som man inte rehabiliterar bra kan bli till en stor muskelbristning senare. Det är därför bättre att rehabiliteringen tar lång tid än kort och du skadar dig igen!
Hur kan man undvika att få en muskelbristning?Värm alltid upp ordentligt före träning. Om det är kallt kan du se till att hålla musklerna varma med skyddande kläder. Om du är otränad är det mycket bra att sakta öka belastningen på musklerna när du tränar.
Tänk också på att inte träna alldeles för intensivt! Det är bra att vila mellan träningarna. Det räcker absolut med att träna varannan dag. Träna också flera muskler samtidigt och fokusera inte bara på en, då kan du lätt trötta ut den muskeln.
källor: http://idrottsskadespecialisterna.se/muskelbristning
Mycket bra skrivit Ellen. Bra att du även kopplar det till din träning. Din gupp kan kännas sig lugn om någon skulle dra baksidan:)
SvaraRadera