lördag 17 november 2012

Stukade Fotleder

                                   Stukade Fotleder


En stukad fotled är en av de allra vanligaste skadorna i samband med träning och idrott. Konsekvenserna är oftast inte så stora den första gången man stukar foten. Utan de flesta kan komma tillbaka till sin idrott efter bara några dagar. Tyvärr återkommer skadan väldigt ofta ifall man inte rehabiliterar eller tränar upp foten på rätt sätt.

1.Vad händer i kroppen då denna skada uppkommer?
När man stukar foten, kommer plötsligt en fruktansvärd smärta som ilar genom kroppen och ner till de skadade området. Det är en blödning som har uppstått innan för huden. Ledbandet har också uttöjts. Fotleden börjar fort svullna upp det kommer värka och göra ont till o med ha svårt att stå på foten/röra den (beror på hur kraftig blödningen är).
Jag tycker det är skillnad på att stuka foten eller att ”stuka foten”. Man vet inte hur det känns att man stuka foten på riktigt för än man har gjort det. Jag har stukat fötterna flera gånger för jag slavar med rehabiliteringen. De första gångerna nät det är en lätt stukning och ledbandet nästan inte alls töjs ut då gör det ont men det går över. Sen när man stukar foten och man bara vill ligga och skrika, och man känner hur hela foten pulserar. Det är då man ”stukar foten på riktigt” enligt mig.


2.Hur behandlar du den i det akuta skedet?
Första man skall göra ifall någon stukar foten, är att få ner personen på marken ifall den inte redan ligger ner. Lyfta försiktigt upp det benet med den skadade foten, så foten är högre upp än hjärtat. Ta av skon väldigt försiktigt och lägg fort ett tryck mot foten, ifall ingen har kommit med något att linda om foten än. Tryck tummen eller fingrarna mot den pulserande punkten. Sedan linda om foten hårt, så man stoppar blödningen så fort som mögligt. Nu skall personen ligga ner med foten högt i ca 20 minuter edan kan man lätta lite på trycket. (OBS: Blir tårna alldeles blå/lila och de känns som de skall trilla av säg till så för de lätta på trycket lite tidigare, fast gör det inte ont och foten ändrar färg måste man linda lite hårdare.) Detta är en smärtsam process men ifall det gör ondare att ligga ner med trycket om foten än att stuka den kan du vara lugn, då är inte stukningen så kraftig.



3.Hur rehabiliterar du?
Efter skadan har skett, är det viktigt att börja med att stödja på foten direkt och undvika kryckorna så mycket som möjligt. (Det kommer göra ont, men viktigt för din fots läkningsprocess, till en viss gräns!)
När foten känns hyfsat ok, svullnaden börjat komma ner och det inte gör ont när du går. Skaffa dig en balans platta! Börja lätt och träna upp foten igen, gör tåhävningar och andra övningar som stärker upp musklerna runt om kring foten. Vill man och det var en rejäl stukning sök upp en sjukgymnast som ger dig de rätta övningarna just för dig.
Tejpa foten när du ska gå ut och gå eller börja träna igen. Fortsätt tejpa foten minst 1-2 månader efter stukningen inför ett träningspass. (Igen beror helt på hur kraftigt stukning det faktiskt var.)

4.Hur kan du undvika att få en sådan skada?
Att rehabilitera och träna upp musklerna runt om fotleden är bästa sättet. För ca 75-80 % av alla stukningar är återfall. Ifall man inte gör en ordentlig rehabilitering är risken stor att inom en snar framtiden kommer man göra samma sak igen, fast ledbandet töjs ut ännu mer. Vilket i sin tur leder till även fast man rehabar ordenligt kan man inte bli av med problemet, för ledbandet är för uttöjt.


Källor:
http://www.vardguiden.se/Sjukdomar-och-rad/Omraden/Sjukdomar-och-besvar/Stukning-eller-vrickning/
http://traningslara.se/fotledsskador-del-i/
Mig själv

1 kommentar: