onsdag 14 november 2012

- Muskelbristning


Jag ska skriva om muskelbristning i framsida eller baksida lår. Jag har själv fått en lätt muskelbristning, eller lårkaka, i framsida lår som hände på grund av att jag fick ett knä rakt på låret under en handbollsmatch.

Du kan få en muskelbristning om du överbelastar en muskel med för hård träning eller om du får ett kraftigt slag på muskeln. Det som händer i kroppen när man får en muskelbristning kan vara att muskelfibrer skadas eller går av, eller att det uppstår en blödning i muskeln.

Symptom vid muskelbristning:
  • Du känner plötslig smärta.
  • Muskeln kan kännas öm och svullna upp.
  • Ibland kan man också få ett blåmärke på det drabbade stället.
Precis efter att du fått en muskelbristning är det de första 2-3 minuterna som bestämmer hur lång din rehabiliterings tid kan bli. Får du en muskelbristning bör du använda dig av PRICE-metoden:

Preassure, tryck: det första du ska göra är att sätta tryck över det skadade eller smärtande området. Dra en elastisk binda med ganska hårt tryck runt området, man ska alltid linda i riktning mot hjärtat. Lindan bör sitta i 30-60 minuter beroende på hur hår du lindat. Efter det lossar man trycket på lindan med och lindar om med jämna mellanrum.
Rest, vila: Avrbryt direkt aktivteten, forsätter du kommer du att förvärra skadan.
Ice, kyla: Kylan ger med en smärtstillande effekt. Använd gärna krossad is i kylpåsar, engångspåsar brukar finnas i medicinväskor. Du bör alltid placera någonting mellan kylan och huden för att undvika frostskador på huden.
Compression, kompression: Det första dagarna är det bra om du använder ett kompressionsförband för att behålla trycket mot vävnaden och för att avlasta området. På natten behöver inte detta användas.
Elevation, högläge: Högläge av den skadade muskeln begränsar svullnad och vätskeansamling runt skadan under de första 2-3 dagarna. Den drabbade muskeln bör placeras minst 30 cm över hjärtats nivå.

Låt sedan den skadade muskeln vila i några dagar. Använd fortsvarande hela muskeln, men låt bli att belasta den. Detta gör så att blodcirkulationen öka och att skadan läker snabbare. Det är viktigt att du tränar upp muskeln innan du börjar träna som vanligt igen. Efter 24h kan du börja med en lättare cirkulation och rörlighetsträning, det bidrar till minskad svullnad och smärta. Innan du belastar muskeln måste du värma upp ordentligt. Belastningen ökas sedan gradvis, gör det ont har du gått för fort fram. Det kan ta några veckor innan man bli helt bra igen, det är bättre att gå långsamt fram och bli helt bra. Istället för att gå fort fram och sedan få börja om eftersom man ökat rehabiliteringstiden.  

För att undvika muskelbristning bör du:
  • Värma upp ordentligt innan nu börjar träna.
  • Om du tränar ute och det är kallt bör du skydda musklerna med värmande kläder.
  • Är du otränad bör du sakta öka belastningen när du tränar. Det vill säga att du inte belastar muskeln för hårt de första gångerna du tränar utan att du ökar belastningen med tiden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar