torsdag 15 november 2012

Schlatter


Jag valde idrottskadan schlatter för att jag vet att den finns, men jag visste inte riktigt vad det egentligen var för något. Sen tycker jag att det är viktigt att veta om schlatter eftersom att det är väldigt vanligt bland ungdommar idag. Jag har själv inte varit med om det, än i alla fall.¨

Vad händer i kroppen när man får schlatter?
Slatter är en knäskada. Det heter egentligen schlatter och fick sitt namn efter en schweizisk läkare, men dom flesta kallar det för slatter.
Man kan få schlatter när man är i tonåren och växer snabbt samtidigt som man är fysiskt aktiv.
Förr var det vanligare med schlatter bland killar för att det var vanligare att killarna sportade mer än tjejerna. Men idag har det nästan vänt eftersom att allt mer tjejer idrottar idag. Jag har också hört att tjejer kan ha lättare att få schlatter för att deras höfter blir större i puberteten än killarnas och det gör att vi får mer belastning. Men jag är inte helt säker på att det stämmer.
Det som händer när man får schlatter är att lårmuskelns senfäste, som sitter under knäskålen, har blivit inflammerat. På vissa ställen är skelettet ganska mjukt när man växer, speciellt i knät. Lårmuskeln fäster under knäskålen och när vi böjer på benet så sträcks senfästet. När man växer snabbt så kan det hända att senfästet rycker med sig lite av skelettet för att det är så mjukt och då blir det inflammerat.
Schlatter uppkommer oftast i idrotter som friidrott, volleyboll, fotboll och innebandy.

Hur vet man att man har schlatter?
När man får schlatter så svullnar knölen upp under knäskålen och den blir större. Knölen ömmar och gör ganska ont och man kan märka att det gör extra ont vid belastning av knät, tex när man hoppar hopprep eller när man springer.

Hur behandlar man schlatter?
Schlatter är en helt ofarlig sjukdom och går oftast bort i vuxen ålder, men man det är inte ovanligt att man har kvar knölen under knäskålen.
Det finns ingen direkt behandling mot schlatter men det finns lite saker som man kan göra för att underlätta det:
  • Man kan lägga en mjuk sula in skon så att det blir skönare
  • Man kan tejpa knät
  • Om man tränar hårt och många gånger i veckan kan man kanske byta sport eller i alla fall träna lite mindre om man har väldigt ont av det.
Man kan också stretcha och göra vissa övningar som underlättar:
  • Hopp med landning på en fot
  • Utfallssteg
  • Utfallssteg på en balansplatta
Det finns inte heller någon direkt akut behandling eftersom att schlatter kommer långsamt och man märker det efter ett tag.
Om man har väldiga besvär ska man uppsöka doktorn och i vissa extrema fall så kan man få opperera, men det är väldigt ovanligt.

Hur undviker man att få schlatter?
Man kan inte direkt undvika att få schlatter utan det är väldigt vanligt att man får det när man växer snabbt och när man idrottar mycket. Om man märker att man växer väldigt snabbt och man tränar många dagar i veckan så kan man trappa ner lite på träning.
Det är som sagt inte ovanligt eller farligt på något sätt med schlatter utan det drabbar dom det drabbar. Men jag tycker inte att man ska sluta idrotta bara för att man är rädd för att få schlatter!

Källor:
http://idrottsskadeguiden.se/idrottsskador/skada/621-morbus-schlatter
http://www.1177.se/Vastra-Gotaland/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Schlatters-sjukdom/

2 kommentarer:

  1. Riktigt bra skrivit Sofie! Bra illustrerande bild också.

    SvaraRadera
  2. Broach India - TechCellence is provide a wide range of milling Cutter, Hob Cutters, Shank type Milling Cutter, Reamers and Drills, side and face cutters in india.


    manufacturer involute spline broaches









    SvaraRadera